Så heldig som jeg er, har
jeg fått meg en jobb som tillater meg å reise rundt i Norge. Reisingen starter
i dag, og vi skal besøke Skien. Der skal vi overnatte på hotell og spise ute.
Jeg fikk i oppgave å finne en restaurant vi skulle gå på (holy macaroni og alt
godt i verden), og reservere bord. Det var fem restauranter som var anbefalt,
og for å bestemme meg tok jeg en titt på hva de serverte – naturlig nok. På
samtlige menyer kunne jeg ikke forstå bæret (hehe) av hva de serverte. Det var
jo omtrent ikke skrevet på norsk! Franske, italienske og spanske ord poppet
frem i omtrent hver eneste setning, som om de forventet at jeg skulle forstå
hva det var. Er man nødt til å snakke flere språk i dag for å vite hva man
putter i munnen? Når begynte alle å snakke fransk? For ikke å snakke om
asiatiske restauranter. Hva i alle dager er det vi skal bestille der? For min
del er det like spennende hver gang. Det er jo som regel god mat, men det er
ved siden av poenget.
Personlig er jeg jo heldig
som begynner å forstå litt spansk, dog svært begrenset, men jeg kunne likevel
forstå mye av det de serverte – i hvert fall på den spanske restauranten. Men
er man virkelig nødt til det, altså? I stedet for vinaigrette, kan de ikke bare
si noe som «syredressing», eller hva det er?
… Det hørtes kanskje ikke
like godt ut? Selv om delikatesser i dag kan være noe av de mest motbydelige
ting, som larver, apehjerne, magesekk, hele hoder, oksepung, tunge, og alt man
tidligere så på som rusk. Legger man bare ordet «delikatesse» i samme setning,
kan du banne på at den rike tsaren fra Russland kaster kaviaren veggimellom og
hiver innpå rå morkake. Eller at den snobbete Holmenkollen-fruen gafler i seg
glaserte øyeballer. Mulighetene er mange.
Samtidig er jeg veldig glad
for at folk begynner å åpne øynene for både å bruke og spise alle delene av et
dyr. Slik jeg ser det, er det en verdig måte å hedre dyret som ofret livet så
vi kunne beholde vårt og bli gode og mette. Om det betyr at jeg må spise
nervesuppe en gang i fremtiden – so be it. Foreløpig vender jeg meg til tanken
om at insekter kan bli den neste store næringsgruppen i maten vår.
Har du spist noe sykt før?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Så hyggelig at du vil si noe!